מילון מונחים בתחום החשמל והתאורה
"דורי קמחי – תאורה אדריכלית" שמחים להציג בפניכם מילון מונחים מקצועי בתחום התאורה, הכולל רשימת מונחים (מסודרים בסדר א-ב) עיקריים וחשובים. שאלות כמו מהי 'תאורה ירוקה', מהי 'תאורה אדריכלית', מהו 'ואט' וכד'..
קטגוריות מגזין תאורה
"דורי קמחי – תאורה אדריכלית" שמחים להציג בפניכם מילון מונחים מקצועי בתחום התאורה, הכולל רשימת מונחים (מסודרים בסדר א-ב) עיקריים וחשובים. שאלות כמו מהי 'תאורה ירוקה', מהי 'תאורה אדריכלית', מהו 'ואט' וכד'..
מילון מונחים זה יעשה לכם קצת סדר בראש, נכתב בפשטות על מנת שתוכלו להבין בדיוק במה מדובר, בואו נתחיל:
ואט (הספק)
האנרגיה החשמלית שיש להשקיע על מנת להפיק אור.
טמפרטורת צבע
ערך הנמדד במעלות קלווין (K) ומעיד על איכות האור שהנורה מפיצה.
מנורות אור "לבן חם" (Warm White ( 2,700-3,000 קלווין, גוון – צהבהב.
מנורות אור "לבן קר" (Cool White ( 4,000 קלווין – גוון לבן, כחלחל.
מנורות אור יום (Day Light (5,000-7,500 קלווין – גוון לבן.
יעילות אורית
היחס בין כמות האור המופץ מהמנורה לבין ההספק שלה – זהו מדד לחסכון באנרגיה.
יעילות אנרגטית
מסומנת על גבי נורות באמצעות אותיות מ- A (החסכוני ביותר) וגם G (הבזבזני ביותר).
לומן (שטף אורי)
יחידה למדידת "שטף אורי" המגדירה את כמות האור המופץ מהמנורה. מסומן כ- lm. נורות חשמליות מפיקות בין 8-150 לומנים לואט אחד של חשמל. נורת ליבון של 100 ואט מפיקה כ- 1,500 לומנים.
משנק
המשנק (צ'וק) הוא רכיב אלקטרוני, או אלקטרומגנטי המשמש לתפעול נורות חשמליות ממשפחת נורות הפריקה (כמו נורות פלורוסנטיות), שאינן ניתנות להפעלה ישירה ממתח הרשת. הדלקת הנורה תשתמש גם ב"מדלק" (סטרטר) ומכאן גם ההשהיה בהפעלת נורה פלורוסנטית.
נורה חשמלית
אמצעי תאורה הפועל באמצעות חשמל. הנורה החשמלית הומצאה כנורת להט ופותחה על ידי שורה של ממציאים, שהמוכר מביניהם הוא תומס אלווה אדיסון (ב-1879).
את הנורה החשמלית, לסוגיה השונים, מאפיינים על פי מספר פרמטרים:
- נצילות, או יעילות אורית – היחס בין ההספק (בואט) לבין כמות האור שהנורה מייצרת (לומן).
- אורך חיים – מקובל למדוד בשעות עבודה.
- טמפרטורת צבע – כל סוג נורה פולט אור באורכי גל שונים, המשפיעים על נראות האובייקטים אותם הנורה מאירה.
נורת "דולוקס"
נורה פלורוסנטית קומפקטית במידות קטנות.
נורת "דקרויקה"
נורת הלוגן בעלת מכסה זכוכית ייחודי מסוג "דקו", המאפשר פיזור אור אופייני.
נורת הלוגן
נורות ההלוגן שייכות גם כן למשפחת נורות הליבון, אך נוספת לה כמות קטנה של יסוד ממשפחת ההלוגן (כמו יוד, או ברום) שגורמת לתגובה כימית עם חוט הלהט. נורה זו מייצרת אור חם (כ- 3,000 קאלווין) ומאופיינת בנצילות חשמלית גבוהה יותר מנורת ליבון רגילה כ– 22-33 לומנים לוואט ואורך חיים כפול מזה של נורת ליבון רגילה. חסרונות – מחיר יקר יותר, אסור לגעת בה בעת ההרכבה, טמפרטורה גבוהה בעת פעולה.
נורת "לומילוקס"
נורה פלורוסנטית משופרת, בעלת טמפרטורת צבע טובה, צריכת חשמל נמוכה ואורך חיים גבוה.
נורת ליבון
סוג הנורות השכיח ביותר בשימוש כיום. מבוסס על פעולה של חוט להט שבו זורם חשמל שמביא לחימומו, תוך כדי פליטת קרינת אור. חוט הלהט עשוי בדרך כלל מטונגסטן. נורות אלה מאופיינות בניצולת נמוכה יחסית, כאשר רק כ- 10% מהאנרגיה המשוקעת בהן הופכת לתאורה והשאר מתבזבז בצורת חום. ישנן מדינות בהן נאסר כבר כליל השימוש בנורות מסוג זה. אורך החיים הממוצע הוא כ- 1,000 שעות עבודה.
יתרונה הגדול של מנורת הליבון הוא באור שהיא מפיקה – אור נעים וחם, הדומה לאור נר (כ- 2,700 קאלווין).
נורת "מטאל הלייד"
נורה חסכונית ומפיצה אור בעוצמה גבוהה, משמשת בעיקר לתאורת חוץ.
נורת פלורוסנטית (נאון)
נורה המורכבת משפופרת זכוכית הפועלת על עקרון של שימוש בחשמל על מנת לשחרר אדי גז כספית העוברים בתוך גז מסוג ארגון, או ניאון, ליצירת פלזמה המפיקה אור אולטרא סגול היוצר את הקרינה הפלורוסנטית המפיקה אור.
נורה זו הפכה להיות פופולארית מאז המצאתה בתחילת המאה ה- 20 בגלל הניצולת האורית הגבוהה שלה (50-65 לומנים לואט) וזמן העבודה הארוך שלה (כ- 8,000 שעות עבודה). חסרונה בה לידי ביטוי בסוג האור שהיא מפיצה – אור קר וחיוור וכן בריצוד האור.
להפעלת נורה פלורוסנטית דרוש סטרטר ומשנק.
נורה פלורוסנטית קומפקטית (PL)
פיתוח המציג את הדור החדש של נורת הפלורוסנט. הנורה עשויה משפופרות מקופלות וקומפקטיות בצורת "אצבעות" (ישנן גם צורות נוספות), הניתנות להברגה בבית מנורה רגיל. בעלות הספק נמוך והדלקה מהירה, בזכות משנקים חכמים, הממעיטים גם את ריצוד האור.
בעלות ניצולת אורית טובה (65-90 לומנים לואט) ואורך חיים ארוך (עד כ- 12,000 שעות עבודה) וכן מציגות שיפור ביחס לטיב האור.
נורות T-5 הן דוגמא לדור החדש והמשודרג של נורות אלה. מכלול התכונות שלהן הופך אותן לחלק מתפיסת התאורה ה"ירוקה" והחסכונית.
כיום ישנן נורות PL שהן גם בעלות טמפרטורת צבע טובה, בדומה למנורת ליבון.
נורת לד (LED)
נורת LED) Lignt Emitting Diode) היא נורה המורכבת מדיודה הפולטת אור. במקור השימוש בתאורת הלד הייתה בצורת "סרטים"(SMD) שעליהם מותקנות נוריות אלה שנועדו בעיקר כתאורת סימון. יתרונם בניצולת האנרגיה הגבוהה שלהן ובאורך החיים הארוך, של עשרות אלפי שעות פעולה.
נורות OLED
נורות לד אורגניות, המילה האחרונה בתחום הפיתוחים הטכנולוגיים. כיום עדיין בשלבים ניסיוניים, למרות שכבר הוצגו פיתוחים שלה משולבים למשל, במכוניות.
נורות WLED
הדור החדש של נורות ה"לד" (White Light Emitting Diode), המגיעות בתצורה של נורות רגילות והן משוערות להיות חסכוניות מאוד. חסרונן העיקרי הוא במחירן הגבוה.
נורת "ספוט"
נורת הלוגן שהוסיפו לה רפלקטור ליצירת ריכוז ומיקוד האור.
נורת T-5
נורה פלורוסנטית משולבת עם אלומיניום, שמשפר את החזר האור. דקה במיוחד ומשתלבת היטב בגופי תאורה קטנים. חסכנותה הופכת אותה לחלק מקונספט התאורה ה"ירוקה".
פרופילציה מודולארית
מערכות מתוחכמות, אך פשוטות להרכבה, המיועדות לתת מענה הן לתאורה שקועה והן לתאורה חיצונית, בשילוב נורות מסוגים שונים, במסגרת תכנון תאורה אדריכלית.
שקועים מסוג "Super Size" ו-"Multi Visual"
התאורה השקועה שיודעים להציע כיום ב-"דורי קמחי – תאורה אדריכלית", יכולים לממש כל פנטזיה בכל תצורה וגודל אפשריים – מלבנים, מרובעים, עגולים, טרפזים מנקודות אור קטנות ועד לתאורה פרוסה המדמה כיפת אור.
תאורה אדריכלית
תאורה שתכנונה מהווה חלק מהפרוגראמה של הבנייה ו/או השיפוץ, באופן שייתן מענה מדויק לצרכי הלקוח. מומחיות מספר 1 של "דורי קמחי – תאורה אדריכלית" (קרא עוד).
תאורה ירוקה
תאורה המביאה בחשבון התייחסות לנושא הקיימות ושמירת משאבי כדור הארץ ומעודדת שימוש בתאורה חסכונית מבחינה אנרגטית, בעלת אורך חיים גבוה ואיכות אורית גבוהה (קרא עוד).
תאורה שקועה מסוג "Trimless"
המילה האחרונה בתחום התאורה האדריכלית המתוחכמת, במסגרתה ניתן להשקיע את התאורה בקו אפס עם התקרה, ליצירת חזות של "Skylight".
"דורי קמחי – תאורה אדריכלית" מייצרים גופים הנותנים את המענה הטוב ביותר בתחום זה.